Visa kundvagn
Vad är luktisar?
 
 
Sök
Trend
Köp Trend-luktisar
Information om Trend
CTP
Köp CTP-luktisar
Information om CTP
E.T.-Luktisar
Vad är luktisar?
Hjälp
Köpvillkor
Visa kundvagn
Kontaktformulär
 
 
Information om CTP

Luktisar webbshop - Information om CTP


Information om CTP
I mitten av 70-talet uppfann 3M microfragrance-tekniken, vilken gjorde det möjligt att kapsla in doftämnen i mikroskopiska bubblor. Tanken var att detta skulle användas till parfymprover och liknande. Creative Teaching Press, ett mindre företag i Kalifornien som drevs av lärarinnan Luella Connelly, insåg potentialen i denna denna teknik och blev därmed ett av de första företagen som gav ut luktisar.

CTP:s ursprungliga tre märken, vilka aldrig såldes till allmänheten utan var avsedda som belöningar till duktiga elever, försågs med texterna "Very Good", "Excellent" och "Well Done". Dessa positiva och uppmuntrande ord fanns även kvar fortsättningsvis, när luktisarna började säljas till allmänheten.

1977 hade CTP:s sortiment utökats till 24 sorter, vars motiv och dofter hade anknytning till mat eller dryck. Detta ursprungliga utbud förblev relativt konstant genom åren, med undantag för att alla sorterna 1981 försågs med tre olika motiv per ark och började kallas för "CTP Sniffy's" istället för "CTP Reward Labels".


Exempel på CTP Sniffy's.Samtliga CTP Sniffy's-luktisar har tre olika motiv för varje doft i sortimentet.


CTP:s luktisar började säljas i Sverige av Regnbågen 1982 och var, precis som deras Trend-luktisar, omåttligt populära. Även dessa delades upp i ark om sex märken istället för tolv, med anledning av den höga dollarkursen.

Så småningom tillkom bland annat även Sniffy's Gang-utgåvor (med tecknade, djurliknande figurer istället för mat-motiv), Sniffy's Flowers (med blomsterdoft och -motiv) samt Sniffy's Mini-Maxi-utgåvor (där varje ark innehöll ett märke i jätteformat samt ett flertal mindre märken). Dessa såldes också under beteckningen CTP Sniffy's, även om samlare brukar göra skillnad mellan olika CTP-kategorier.


Exempel på CTP Sniffy's Gang-utgåvor.Exempel på CTP Sniffy's Flowers-utgåvor.Exempel på CTP Sniffy's Mini-Maxi-utgåvor.


Totalt förekom ett drygt 40-tal olika CTP-dofter i Sverige när luktisar-Trenden började avta i mitten av 80-talet. Förpackningarnas tidiga utseende och färg varierar något. Då Regnbågen gav ut både Trend- och CTP-luktisar hände det även att CTP-ark av misstag packades i Trend-förpackningar och vice versa.


CTP-luktisarna delades, precis som Trend-luktisarna, upp i ark om 6 st. På bilden ovan visas även ett Mini-Maxi-ark uppdelat i ett ark om 20 miniluktisar respektive ett om 6 miniluktisar och en maxiluktis.


Regnbågen gav även ut mycket annat material relaterat till luktisar och CTP-maskotarna i Sniffy's Gang, såsom samlaralbum.


Luktisar-folder med checklist från Regnbågen. Folderns baksida innehöll även en checklist för Trend-luktisar.


CTP:s luktisar från tidigt 80-tal (de märken som vi säljer i webbshopen) har precis som Trends äldre luktisar en matt yta (Matte), vilket gör att de klarar av att behålla doften även på lång sikt. De doftar därmed fortfarande efter 40 år och är därför eftertraktade både bland samlare och nostalgiker som vill återuppleva 80-talet.
Luktisar.se
Anders Ögren
Storspovsgatan 1
57337 TRANÅS
Mail: Kontaktformulär
Org. nr: 5802270156, Momsreg. nr: SE580227015601, Innehar F-skattsedel